cursussen

/cursussen
cursussen 2019-01-06T14:01:54+00:00

Binnen Silderhuis logopedie zijn er mogelijkheden voor verschillende cursussen, deze kunnen incompany als op locatie worden gegeven.

Er is een cursusaanbod voor (basis)scholen. Dit is een onderdeel van Silderhuis logopedie en zal Silderhuis cursussen gaan heten. Op deze pagina kunt u straks klikken op een link, zodat u op de nieuwe website komt. De website is nog onder constructie, echter de homepagina is gereed: www.silderhuiscursussen.nl.

Cursusaanbod voor scholen:

Cursus signaleren van spraak- en/ of taalproblemen
In veel gemeenten is de screenende logopedist weg bezuinigd. Hierdoor is een verschuiving ontstaan en ligt er een verantwoordelijkheid bij scholen waar het gaat om het tijdig herkennen van kinderen die problemen hebben op het gebied van de taal en/ of de spraak. Tijdens deze interactieve cursus krijgt u handvatten om gerichter en tijdiger taal- en/ of spraakproblemen te herkennen en door te verwijzen.

Cursus deel 1 fonologische vaardigheden, problemen signaleren en kunnen handelen.
Fonologie is de klankleer en een onderdeel van de taalvorm. De taalvorm wordt binnen de logopedie behandeld. De gespecialiseerde logopedist kan problemen op het gebied van spellen en lezen behandelen. Dit gebeurt in overeenstemming met school en de ouders.
Daarnaast kan de logopedist in vroege herkenning van problemen op het gebied van fonemisch bewustzijn een rol spelen, bijvoorbeeld door het geven van een voorschottraining.
 

Gebaren
Cursus om Nederlands met gebaren te leren toepassen in uw werk/dagelijks leven
‘Sinds het begin van het schooljaar is er een kind op mijn school gekomen en er wordt gevraagd of wij het kind kunnen begeleiden met gebaren. Moet ik daarbij dan nog wel spreken? Moet ik elk woord wat ik uitspreek gebaren? Hoe gaan we dit als team aanpakken?’
Wanneer u zich herkent in één van deze vragen, dan is deze cursus geschikt voor u (en uw team).  Gebaren zijn er ter ondersteuning van de Nederlandse taal en eigenlijk heeft iedereen hier baat bij! Misschien gebruikt u er onbewust al enkele. Door middel van een interactieve cursus gaan we ons verdiepen in de wereld van de gebaren en leert u hoe u gebaren kunt toepassen tijdens uw werkzaamheden op school. U zult echter zien, dat het hier niet bij blijft en voor u het weet, gebaart u thuis stiekem ook.

Meertaligheid
Cursus om te leren omgaan met meertaligheid binnen het onderwijs
Meertaligheid is een steeds bekender begrip in Nederland. Kinderen leren bijvoorbeeld al veel eerder Engels op basisscholen en een kind wat thuis meer talen aangeleerd krijgt is aan de orde van de dag. Wat kunt u hier nu in betekenen als leerkracht of begeleider? Wat zijn punten waar u rekening mee dient te houden in vergelijking met een kind met een ééntalige opvoeding? Wat is normaal als we kijken naar de taalontwikkeling voor een meertalig kind en wanneer zou er extra hulp ingeschakeld moeten worden?
Tijdens de cursus gaan we in op veelvoorkomende problematiek bij meertalige kinderen en hoe men deze problematiek kan signaleren. Door de praktijkgerichte aanpak van deze cursus kunt u het geleerde direct toepassen in de praktijk.

 

Workshop voor logopedisten:

Kinderen en faalangst

Vragen waarop je een antwoord krijgt:
·        Welke vormen van faalangst zijn er?
·        Hoe ontstaat faalangst?
·        Is faalangst onderdeel van gedrag of karakter?
·        Hoe kan ik het faalangstsjabloon inzetten bij kinderen tijdens de logopedische behandeling?
·        Wat levert mij als logopedist de inzet van het faalangstsjabloon op?

Data: vrijdag 15-02-2019 18:00-20:00 en zaterdag 28-02-2019 16.00-18:00. Inloop kwartier voor aanvang.
Locatie: De Iepenhof te Woerden.
Kosten: 150,00 p.p. incl. boek “Teken je gesprek over faalangst” en koffie/ thee.  

Algemeen:
De factuur moet minimaal een week van tevoren worden voldaan. Bij afmelding i.v.m. ziekte o.i.d. krijg je een tegoedbon, deze is twee jaar geldig.

Voor vragen kunt u contact opnemen met: info@silderhuislogopedie.nl