faq - veelgestelde vragen

Wat is een CVA? (cerebrovasculair accident)

cropped-Silderhuis-Logopedie-Beeldmerk-2024-transparant.webp  Wat is een CVA?

Een cerebrovasculair accident (CVA), ook wel een beroerte genoemd, is een acute aandoening waarbij de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen wordt onderbroken. Dit kan worden veroorzaakt door een bloedprop (herseninfarct) of een gescheurd bloedvat (hersenbloeding). Een CVA leidt vaak tot blijvende schade aan de hersenen, wat van invloed is op verschillende lichaamsfuncties, afhankelijk van welk deel van de hersenen is aangetast.

Symptomen van een CVA

De symptomen van een CVA kunnen variëren, maar veel voorkomende signalen zijn plotselinge verlamming aan één kant van het lichaam, spraak- en taalproblemen, problemen met het zien, of plotselinge verwarring. In veel gevallen treedt er ook een scheve mondhoek op. Bij het vermoeden van een beroerte is het van cruciaal belang om direct medische hulp in te schakelen.

Gevolgen van een CVA

De gevolgen van een CVA zijn vaak ernstig en kunnen variëren van motorische problemen, zoals verlamming of zwakte aan één kant van het lichaam, tot spraak- en taalproblemen zoals afasie. Ook kunnen cognitieve functies zoals geheugen en concentratie worden aangetast. De ernst van de gevolgen hangt af van hoe snel er medische hulp is verleend en welke delen van de hersenen zijn beschadigd.

Behandeling en revalidatie

Na een CVA is revalidatie essentieel om verloren functies zo veel mogelijk te herstellen. Dit kan bestaan uit fysiotherapie, ergotherapie en logopedie, afhankelijk van de symptomen. **Logopedie** is vaak nodig voor mensen die spraak- en taalproblemen, slikproblemen of communicatieve uitdagingen ervaren na een beroerte. De revalidatie moet zo snel mogelijk na het incident beginnen voor de beste kans op herstel.

Meer informatie

Voor meer informatie over CVA, de symptomen en de behandelopties kunt u terecht op verschillende medische websites of via uw huisarts. Vroege herkenning en snelle behandeling zijn cruciaal om de gevolgen van een CVA te minimaliseren.

Ziekenhuis.nl